SAITIS

Το κτίριο με στοιχεία της αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου, στο οποίο στεγάστηκε ο χώρος περιποίησης μαλλιών και άκρων, μας έδωσε το καμβά για την δημιουργία ενός εκλεπτυσμένου χώρου με έντονη προσωπικότητα. Επιλεγμένα στοιχεία του υπάρχοντος κελύφους διατηρήθηκαν ή απογυμνώθηκαν από τις μεταγενέστερες παρεμβάσεις. Ετερόκλητα έπιπλα απο διαφορετικές εποχές συνδιάστηκαν αρμονικά, με σκοπό τη δημιουργία ενός χώρου με εκλεκτικιστική ατμόσφαιρα. Η χρήση του μαρμάρου και του μπρούτζου σε έπιπλα και λεπτομέρειες συνδιασμένα με φυτομορφικά μοτίβα, δίνουν μια πολυτελή αίσθηση, ενώ το ξύλινο δάπεδο στο φυσικό του χρώμα, προδίδει στο χώρο οικειότητα.
Φωτογραφίες : Βασίλης Σκοπελίτης

Nektarios-saitis_hair-salon-1-kolonaki More Images

ORO&ORA

Tο έργο βρίσκεται επί της οδού Αγγέλου Μεταξά, έναν από τους πλέον πολυσύχναστους εμπορικούς άξονες στο κέντρο της αγοράς της Γλυφάδας. Το κατάστημα δίνει έμφαση στην έκθεση και διάθεση κοσμημάτων και ρολογιών επώνυμων εταιριών. Στόχο της πρότασης αποτέλεσε ο σχεδιασμός ενός χώρου στάσης κατά μήκος της πορείας του εμπορικού άξονα, που αποπνέει οικειότητα στον επισκέπτη, δίνοντας έμφαση τόσο στην όψη του στο δρόμο, όσο και στην εσωτερική του οργάνωση.  
Η όψη του καταστήματος, μία βιτρίνα διάφανη σε όλο το μήκος της με λεπτομέρειες από μαύρη λαμαρίνα, φέρνει στο προσκήνιο την έκθεση των προϊόντων, διατηρώντας ως φόντο τη ζωή στο εσωτερικό του.
Αφετηρία του σχεδιασμού μας ήταν η λειτουργική οργάνωση του καταστήματος μέσα από μικρότερους χώρους - γωνιές διαφορετικού χαρακτήρα, που απαρτίζουν ένα αρμονικό σύνολο, με άξονα αναφοράς τις λειτουργικές ανάγκες ενός κοσμηματοπωλείου, καθώς και τις ανάγκες έκθεσης των διαφορετικών αντικειμένων που παρατίθενται σε αυτό. Μία μεγάλη βιτρίνα κοσμημάτων στο ένα όριο του καταστήματος και μία περιοχή  έκθεσης και δοκιμής των πιο ιδιαίτερων ρολογιών στην απέναντι πλευρά, που διαχωρίζονται από επιπλέον χαμηλούς πάγκους με βιτρίνες αποτελούν τις δύο σημαντικότερες γωνιές. Η εσωτερική οργάνωση ολοκληρώνεται από τον χώρο του ταμείου και μία αέρινη σκάλα που οδηγεί στον όροφο του καταστήματος.
Η επιλογή των υλικών που συνθέτουν το χώρο, ως οφείλει, ανταποκρίνεται στο υψηλό επίπεδο των προϊόντων, παραθέτοντας ένα ζεστό, φιλικό περιβάλλον στον επισκέπτη, σε αντίθεση με τις σκληρές γυαλιστερές επιφάνειες των αντικειμένων που εκτίθενται. Ο σχεδιασμός διατηρείται αφαιρετικός με έμφαση στην ανάδειξη κοσμημάτων και στην λεπτομέρεια των κατασκευών.
Οι ξύλινες επενδύσεις από καρυδιά δημιουργούν μια ‘αγκαλιά’ που υποδέχεται τις προθήκες έκθεσης. Ταυτόχρονα, πίσω από αυτές βρίσκονται οι αποθηκευτικοί  χώροι που καλύπτουν τις ανάγκες του καταστήματος .Οι μεταλλικές μαύρες σκοτίες προσδίδουν κλίμακα στις επενδύσεις δημιουργώντας έναν κάνναβο, σύμφωνα με τον οποίο χαράσσονται οι επιμέρους βιτρίνες . Η ζώνη των συρταριών ενοποιείται οπτικά  με εκείνη της βιτρίνας και  κατασκευάζεται από μαύρο δρύς.
Τόσο οι εσωτερικές όσο και οι εξωτερικές βιτρίνες απαρτίζονται από μαύρα, μεταλλικά πλαίσια – κορνίζες προκειμένου να στρέψουν την προσοχή στην έκθεση του καταστήματος, αναδεικνύοντας τα προϊόντα. Ο διάχυτος φωτισμός στο εσωτερικό του καταστήματος περιορίζεται, καθώς ο δέσμες φωτός στρέφονται με μεγαλύτερη ένταση, στην έκθεση των αντικειμένων. Η τσιμεντοκονία σε τοίχους και οροφή ενοποιεί το κέλυφος και σε συνδυασμό με τον φωτισμό δημιουργεί ένα διακριτικό παιχνίδι φωτός και σκιάς . Ο σχεδιασμός των επίπλων υποκύπτει στην αφαιρετική φιλοσοφία του χώρου με έμφαση στη λεπτομέρεια και υλικά κατασκευής τους τον μαύρο δρυ και το μάρμαρο στην επιφάνεια του ταμείου.
Φωτογραφίες : Δημήτρης Πούπαλος

Dpoupalos-oroeora-by-wip-architects2552b More Images

MICHALIS ANOUSAKIS HAIR

Στο ισόγειο κτιρίου επί της Συγγρού, στεγάστηκε το τρίτο κομμωτήριο του κομμωτή Μιχάλη Ανουσάκη. Στο μικρό του όγκο έχουν ενταχθεί όλες οι απαιτήσεις ενός σύγχρονου και λειτουργικού κομμωτηρίου. Ποιοτικά υλικά όπως μάρμαρο, δέρμα, μπρούτζος και ξύλο, προσεγγίζονται με μια μινιμαλιστική ματιά, παντρεύονται αρμονικά και δημιουργούν ένα χώρο διακρητικής πολυτέλειας  με μια νοσταλγική διάθεση.
Κατασκευή : New Age Development
Φωτογραφίες : Δημήτρης Πούπαλος

Dpoupalos-michalis-anousakis402 More Images

JOHN'S HOTEL

Το γραφείο μας συμμετείχε σε κλειστό διαγωνισμό για την ανακαίνιση του υπάρχοντος κτιρίου σε συνεργασία με τους Free Architects (http://www.freearchitects.gr). Το ξενοδοχείο βρίσκεται στην παραθαλάσσια περιοχή της Γλυφάδας. Το ζητούμενο των ιδιοκτητών ήταν να δημιουργηθεί ένα πέντε αστέρων ξενοδοχείο που να λειτουργεί ως ορόσημο για την περιοχή. Εκτός απο την διαμονή υπάρχουν και κάποιες άλλες λειτουργίες αναψυχής όπως αυτή του εστιατορίου, του spa και του pool bar που πρέπει να λειτουργούν ανεξάρτητα. Ως εκ τούτου, στόχος μας ήταν να λύσουμε το θέμα της προστασίας της ιδιωτικότητας που θα πρεπει να παρέχεται όταν χρειάζεται, ενώ οι κοινόχρηστοι χώροι να ‘ανοίγονται’ προς την αγορά. Το υπάρχον κτίριο αποδομείται, ενώ μόνο τα δομικά του στοιχεία διατηρούνται. Η διακριτή προβολή των οριζόντιων πλακών του κτιρίου φωτίζει των όγκο του, ενώ ενεργεί την δομή του ως σύνολο. Η προθεσή μας να δημιουργήσουμε ενα περιβάλλον όπου οι επισκέπτες μπορούν να χαλαρώσουν και να απολάυσουν την ιδιωτική τους ζωή, μας οδήγησε να σχεδιάσουμε ένα ‘second skin’ το οποίο αποτελείται από κάθετες περσίδες. Αυτές οι περσίδες συνθέτουν μια πρόσοψη που γίνεται όλο και πιο πυκνή όπου χρειάζεται ώστε να φιλτράρει τις ανεπιθύμητες θεάσεις και πιο αραιές για να επιτρέπει σε συγκεκριμένες θέσεις τις θεάσεις προς την θάλασσα. Οι καθαρές γραμμές σε συνδυασμό με τα υψηλής ποιότητας υλικά έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα χώρο εκλεπτισμένο με διαχρονική πολυτέλεια, ενώ την ίδια στιγμή να αποπνέει μια φρέσκια αισθητική εμπειρία. Το κτίριο αποτελείται απο τρείς οριζόντιες ζώνες που απαρτίζονται απο την βάση, τον κορμό και την στέψη. Η βάση έχει διπλό ύψος και εκεί βρίσκονται οι δημόσιοι χώροι, ο κορμός αποτελείται απο τους τέσσερις ορόφους που φιλοξενούν τα δωμάτιατου ξενοδοχείου και στην στέψη χωροθετείται το roof garden με το bar και την πισίνα προσφέροντας στους επισκέπτες ανεμπόδιστει θέα προς την θάλασσα.
3d rendering: Free Architects   

Eisodos More Images

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΨΩΜΙ & ΑΛΑΤΙ

Πρόκειται για μια ανακαίνιση με στόχο να αλλάξει η αισθητική ταυτότητα του εστιατορίου.Η εικόνα που θέλαμε να δημιουργήσουμε είναι αυτή ενός ζεστού, εκλεπτισμένου χώρου που να μπορεί ο επισκέπτης να οικιοποιηθεί από την πρώτη στιγμή της παραμονής του.Τα υλικά καθώς και τα χρώματα  που επιλέχθηκαν, αντλήθηκαν από το όνομα του εστιατορίου, όπου το Ψωμί συμβόλισε για εμάς την γη και το Αλάτι τη θάλασσα.Η κουζίνα ως κεντρικός πυρήνας επιλέχθηκε να παραμείνει σε άμεση σχέση με τον χώρο των τραπεζοκαθισμάτων , με το στοιχείο της διαφώτιστης μετώπης να της δίνει έμφαση. Η ξύλινη οροφή εκτός του ότι προσφέρει μια αίσθηση ζεστασιάς, λειτουργεί και ηχοαπορροφητικά, δημιουργώντας ενα “ήσυχο” περιβάλλον.
Φωτογραφίες : Δημήτρης Πούπαλος

Ψ&Α-1 More Images

ELEGANT

Χώρος γραφείων εταιρίας κοσμημάτων. Η επιθυμία μας ήταν ο χώρος να παραμείνει ενιαίος τύπου ‘loft’, ο διαχωρισμός των γραφείων επιτυγχάνεται με διαχωριστικά είτε απο ξύλο και τζάμι είτε απο μέταλλο και τζάμι. Οι λιτές γραμμές, η επιλογή των υλικών και τα χρώματα δίνουν εναν ‘industrial’ χαρακτήρα. Το ξύλινο δάπεδο δημιουργεί την αίσθηση ζεστασιάς στον χρήστη.
Φωτογραφίες : Δημήτρης Ιωάννου

3 More Images

STREET WOK

Στο κέντρο της Αθήνας, κατασκευάστηκε το τρίτο κατά σειρά κατάστημα γρήγορου φαγητού Ασιατικής κουζίνας. Βασική ιδέα ήταν η δημιουργία μιας ¨καντίνας¨ μέσα στον χώρο, με τον υπόλοιπο διάδρομο να λειτουργεί ως ¨δρόμος¨ με το στοιχείο του graffiti στους τοίχους. Η ανοιγόμενη όψη ενοποιεί το κατάστημα με τον εξωτερικό χώρο, ενώ οι βοηθιτκικοί χώροι λειτουργίας εξαφανίζονται πίσω από την ξύλινη επένδυση στο βάθος του. Ο χώρος παρασκευής του φαγητού τοποθετήθηκε σε άμεση οπτική επαφή με τον πελάτη, ώστε να τονιστεί η αίσθηση του φρέσκου προϊόντος και ο εντυπωσιακός τρόπος μαγειρέματος. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ακολουθούν τη λογική της εταιρικής ταυτότητας της αλυσίδας: Κυματοειδής γαλβανιζέ λαμαρίνα, τσιμεντοκονία, ακατέργαστη ξυλία και εμφανής οροφή.
Φωτογραφίες : Βασίλης Σκοπελίτης

Streetwok_aiolou-6 More Images

STREETWOK

Μικρός χώρος με δυναμική. Όπως παραπέμπει και το όνομα, κεντρική ιδέα του σχεδιασμού ήταν να ενοποιηθεί ο χώρος του καταστήματος με το δρόμο, κάνοντας τον προσιτό για ''γρήγορο'' φαγητό. Σε στυλ ''βιομηχανικό'' τα υλικά που κυριαρχούν είναι το μέταλλο, η λαμαρίνα, το ξύλο και η τσιμεντοκονία. Η δυναμική του χώρου ενισχύεται με τα graffiti που εγγράφονται σε τριγωνικές φόρμες.
Κατασκευή : Flexus
Φωτογραφίες :  Δημήτρης Πούπαλος
 

1-streetwok More Images

PIRELLI

Σε χώρο 750τ.μ. στεγάστηκαν τα κεντρικά γραφεία της Pirelli στην Ελλάδα. Στο χώρο της εισόδου έχει τοποθετηθεί η αναμονή με φόντο τον κόκκινο τοίχο του κεντρικού πυρήνα, ο οποίος εμπεριέχει κοινόχρηστες και βοηθητικές λειτουργίες. Ταυτόχρονα δημιουργεί δύο κινήσεις που βοηθούν στον διαχωρισμό των χώρων των γραφείων και την ομαδοποίηση τους ανα λειτουργία. Παράλληλα έχουν χρησιμοποιηθεί χαμηλά διαχωριστικά από μέταλλο, ξύλο και γυαλί ώστε να έχει ο χώρος μια ενιαία αίσθηση. Κάποιοι χώροι που απαιτούσαν ιδιωτικότητα έχουν επενδυθεί με ξύλο όπου πάνω του έχουν αποτυπωθεί ίχνη απο τα ελαστικά της εταιρίας.Τα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν σηματοδοτούν την αισθητική ταυτότητα της εταιρίας.
Κατασκευή : Flexus
Φωτογραφίες : Δημήτρης Ιωάννου

1 More Images