ΥΠΟΣΚΑΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΙΟ

Σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Χρήστο Βλάχο,( www.kea-estate.gr), σχεδιάστηκε το συγκεκριμένο έργο. Η βασική αρχή σχεδιασμού της συγκεκριμένης κατοικίας στηρίχθηκε στην ενσωμάτωση του κτιρίου στο τοπίο, την μη αλλοίωση της ιδιαίτερης μορφολογίας του εδάφους και την εκμετάλευση των καλύτερων θεάσεων του οικοπέδου προς την θάλασσα από όλους τους χώρους της κατοικίας. Η κατοικία αποτελείται απο τρεις όγκους. Στην κάτω στάθμη χωροθετείται ο ξενώνας και ο χώρος στάθμευσης και στην άνω στάθμη βρίσκονται οι άλλοι δυο όγκοι ανεξάρτητοι μεταξύ τους, οι οποίοι συνδέονται με έναν διάδρομο. Στον ένα όγκο χωροθετούνται οι χώροι διημέρευσης και στον άλλο τα υπνοδωμάτια. Μπροστά απο κάθε όγκο διαμορφώνονται αυλές στο επίπεδο της κατοικίας,  ενοποιώντας τον εσωτερικό με τον εξωτερικό χώρο,  καθώς τα συρόμενα κουφώματα εξαφανίζονται μέσα στους τοίχους. Οι πισίνες είναι τοποθετημένες σε τέτοια θέση ώστε να δημιουργούν μια οπτική συνέχεια με την θάλασσα.
Επιμέλεια - συντονισμός έργου : Χρήστος Βλάχος

υποσκαφη κατοικια στην ιο (1) More Images

SAITIS

Το κτίριο με στοιχεία της αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου, στο οποίο στεγάστηκε ο χώρος περιποίησης μαλλιών και άκρων, μας έδωσε το καμβά για την δημιουργία ενός εκλεπτυσμένου χώρου με έντονη προσωπικότητα. Επιλεγμένα στοιχεία του υπάρχοντος κελύφους διατηρήθηκαν ή απογυμνώθηκαν από τις μεταγενέστερες παρεμβάσεις. Ετερόκλητα έπιπλα απο διαφορετικές εποχές συνδιάστηκαν αρμονικά, με σκοπό τη δημιουργία ενός χώρου με εκλεκτικιστική ατμόσφαιρα. Η χρήση του μαρμάρου και του μπρούτζου σε έπιπλα και λεπτομέρειες συνδιασμένα με φυτομορφικά μοτίβα, δίνουν μια πολυτελή αίσθηση, ενώ το ξύλινο δάπεδο στο φυσικό του χρώμα, προδίδει στο χώρο οικειότητα.
Φωτογραφίες : Βασίλης Σκοπελίτης

Nektarios-saitis_hair-salon-1-kolonaki More Images

ORO&ORA

Tο έργο βρίσκεται επί της οδού Αγγέλου Μεταξά, έναν από τους πλέον πολυσύχναστους εμπορικούς άξονες στο κέντρο της αγοράς της Γλυφάδας. Το κατάστημα δίνει έμφαση στην έκθεση και διάθεση κοσμημάτων και ρολογιών επώνυμων εταιριών. Στόχο της πρότασης αποτέλεσε ο σχεδιασμός ενός χώρου στάσης κατά μήκος της πορείας του εμπορικού άξονα, που αποπνέει οικειότητα στον επισκέπτη, δίνοντας έμφαση τόσο στην όψη του στο δρόμο, όσο και στην εσωτερική του οργάνωση.  
Η όψη του καταστήματος, μία βιτρίνα διάφανη σε όλο το μήκος της με λεπτομέρειες από μαύρη λαμαρίνα, φέρνει στο προσκήνιο την έκθεση των προϊόντων, διατηρώντας ως φόντο τη ζωή στο εσωτερικό του.
Αφετηρία του σχεδιασμού μας ήταν η λειτουργική οργάνωση του καταστήματος μέσα από μικρότερους χώρους - γωνιές διαφορετικού χαρακτήρα, που απαρτίζουν ένα αρμονικό σύνολο, με άξονα αναφοράς τις λειτουργικές ανάγκες ενός κοσμηματοπωλείου, καθώς και τις ανάγκες έκθεσης των διαφορετικών αντικειμένων που παρατίθενται σε αυτό. Μία μεγάλη βιτρίνα κοσμημάτων στο ένα όριο του καταστήματος και μία περιοχή  έκθεσης και δοκιμής των πιο ιδιαίτερων ρολογιών στην απέναντι πλευρά, που διαχωρίζονται από επιπλέον χαμηλούς πάγκους με βιτρίνες αποτελούν τις δύο σημαντικότερες γωνιές. Η εσωτερική οργάνωση ολοκληρώνεται από τον χώρο του ταμείου και μία αέρινη σκάλα που οδηγεί στον όροφο του καταστήματος.
Η επιλογή των υλικών που συνθέτουν το χώρο, ως οφείλει, ανταποκρίνεται στο υψηλό επίπεδο των προϊόντων, παραθέτοντας ένα ζεστό, φιλικό περιβάλλον στον επισκέπτη, σε αντίθεση με τις σκληρές γυαλιστερές επιφάνειες των αντικειμένων που εκτίθενται. Ο σχεδιασμός διατηρείται αφαιρετικός με έμφαση στην ανάδειξη κοσμημάτων και στην λεπτομέρεια των κατασκευών.
Οι ξύλινες επενδύσεις από καρυδιά δημιουργούν μια ‘αγκαλιά’ που υποδέχεται τις προθήκες έκθεσης. Ταυτόχρονα, πίσω από αυτές βρίσκονται οι αποθηκευτικοί  χώροι που καλύπτουν τις ανάγκες του καταστήματος .Οι μεταλλικές μαύρες σκοτίες προσδίδουν κλίμακα στις επενδύσεις δημιουργώντας έναν κάνναβο, σύμφωνα με τον οποίο χαράσσονται οι επιμέρους βιτρίνες . Η ζώνη των συρταριών ενοποιείται οπτικά  με εκείνη της βιτρίνας και  κατασκευάζεται από μαύρο δρύς.
Τόσο οι εσωτερικές όσο και οι εξωτερικές βιτρίνες απαρτίζονται από μαύρα, μεταλλικά πλαίσια – κορνίζες προκειμένου να στρέψουν την προσοχή στην έκθεση του καταστήματος, αναδεικνύοντας τα προϊόντα. Ο διάχυτος φωτισμός στο εσωτερικό του καταστήματος περιορίζεται, καθώς ο δέσμες φωτός στρέφονται με μεγαλύτερη ένταση, στην έκθεση των αντικειμένων. Η τσιμεντοκονία σε τοίχους και οροφή ενοποιεί το κέλυφος και σε συνδυασμό με τον φωτισμό δημιουργεί ένα διακριτικό παιχνίδι φωτός και σκιάς . Ο σχεδιασμός των επίπλων υποκύπτει στην αφαιρετική φιλοσοφία του χώρου με έμφαση στη λεπτομέρεια και υλικά κατασκευής τους τον μαύρο δρυ και το μάρμαρο στην επιφάνεια του ταμείου.
Φωτογραφίες : Δημήτρης Πούπαλος

Dpoupalos-oroeora-by-wip-architects2552b More Images

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΙΟ

Σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Χρήστο Βλάχο, (www.kea-estate.gr), σχεδιάστηκε η συγκεκριμένη κατοικία. Πρόκειται για υπόσκαφο κτίριο με χαρακτηριστικό του την εναρμόνιση του με το τοπίο. Η χάραξη της κάτοψης ακολουθεί της υψομετρικές καμπύλες του οικοπέδου.Τα ελεύθερα τοιχεία προεκτείνονται απο τον εσωτερικό στον εξωτερικό χώρο διαχωρίζοντας τους χώρους, δημιουργώντας ιδιωτικότητα και ταυτόχρονα ‘καδράρουν’ την θέα σε επιλεγμένα σημεία. Ο βράχος στην πίσω μεριά της κατοικίας εμφανίζεται και αναδεικνύεται σε πολλά σημεία απο την μέσα μεριά με σταθερά κρύσταλλα συμμετέχοντας στην ενοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος με το κτίσμα. Οι πρόσβαση και κυκλοφορία στον εξωτερικό χώρο οριοθετείται μινιμαλιστικά με λαμαρίνα και χαλίκι.
Επιμέλεια - συντονισμός έργου : Χρήστος Βλάχος
Φωτογραφίες: Γιώργος Φάκαρος  

7967_ios_vlachos_20150817 More Images

MICHALIS ANOUSAKIS HAIR

Στο ισόγειο κτιρίου επί της Συγγρού, στεγάστηκε το τρίτο κομμωτήριο του κομμωτή Μιχάλη Ανουσάκη. Στο μικρό του όγκο έχουν ενταχθεί όλες οι απαιτήσεις ενός σύγχρονου και λειτουργικού κομμωτηρίου. Ποιοτικά υλικά όπως μάρμαρο, δέρμα, μπρούτζος και ξύλο, προσεγγίζονται με μια μινιμαλιστική ματιά, παντρεύονται αρμονικά και δημιουργούν ένα χώρο διακρητικής πολυτέλειας  με μια νοσταλγική διάθεση.
Κατασκευή : New Age Development
Φωτογραφίες : Δημήτρης Πούπαλος

Dpoupalos-michalis-anousakis402 More Images

JOHN'S HOTEL

Το γραφείο μας συμμετείχε σε κλειστό διαγωνισμό για την ανακαίνιση του υπάρχοντος κτιρίου σε συνεργασία με τους Free Architects (http://www.freearchitects.gr). Το ξενοδοχείο βρίσκεται στην παραθαλάσσια περιοχή της Γλυφάδας. Το ζητούμενο των ιδιοκτητών ήταν να δημιουργηθεί ένα πέντε αστέρων ξενοδοχείο που να λειτουργεί ως ορόσημο για την περιοχή. Εκτός απο την διαμονή υπάρχουν και κάποιες άλλες λειτουργίες αναψυχής όπως αυτή του εστιατορίου, του spa και του pool bar που πρέπει να λειτουργούν ανεξάρτητα. Ως εκ τούτου, στόχος μας ήταν να λύσουμε το θέμα της προστασίας της ιδιωτικότητας που θα πρεπει να παρέχεται όταν χρειάζεται, ενώ οι κοινόχρηστοι χώροι να ‘ανοίγονται’ προς την αγορά. Το υπάρχον κτίριο αποδομείται, ενώ μόνο τα δομικά του στοιχεία διατηρούνται. Η διακριτή προβολή των οριζόντιων πλακών του κτιρίου φωτίζει των όγκο του, ενώ ενεργεί την δομή του ως σύνολο. Η προθεσή μας να δημιουργήσουμε ενα περιβάλλον όπου οι επισκέπτες μπορούν να χαλαρώσουν και να απολάυσουν την ιδιωτική τους ζωή, μας οδήγησε να σχεδιάσουμε ένα ‘second skin’ το οποίο αποτελείται από κάθετες περσίδες. Αυτές οι περσίδες συνθέτουν μια πρόσοψη που γίνεται όλο και πιο πυκνή όπου χρειάζεται ώστε να φιλτράρει τις ανεπιθύμητες θεάσεις και πιο αραιές για να επιτρέπει σε συγκεκριμένες θέσεις τις θεάσεις προς την θάλασσα. Οι καθαρές γραμμές σε συνδυασμό με τα υψηλής ποιότητας υλικά έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα χώρο εκλεπτισμένο με διαχρονική πολυτέλεια, ενώ την ίδια στιγμή να αποπνέει μια φρέσκια αισθητική εμπειρία. Το κτίριο αποτελείται απο τρείς οριζόντιες ζώνες που απαρτίζονται απο την βάση, τον κορμό και την στέψη. Η βάση έχει διπλό ύψος και εκεί βρίσκονται οι δημόσιοι χώροι, ο κορμός αποτελείται απο τους τέσσερις ορόφους που φιλοξενούν τα δωμάτιατου ξενοδοχείου και στην στέψη χωροθετείται το roof garden με το bar και την πισίνα προσφέροντας στους επισκέπτες ανεμπόδιστει θέα προς την θάλασσα.
3d rendering: Free Architects   

Eisodos More Images

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Σε συνεργασία με το αρχιτέκτονα Χρήστο Βλάχο (www.kea-estate.gr), μελετήσαμε την κατοικία διακοπών που αποτελείται απο ενα υπέργειο κτίσμα και δυο υπόσκαφα κτίσματα. Στο υπέργειο χωροθετείται το κλιμακοστάσιο και ενα μικρό ανεξάρτητο διαμέρισμα. Στο κυρίως υπόσκαφο χωροθετούνται στην δεξιά πλευρά το καθιστικό η κουζίνα και η τραπεζαρία ενω στην αριστερή τα τέσσερα υπνοδωμάτια με en-suite μπάνιο. Όλοι οι χώροι ενώνονται λειτουργικά μέσω ενός διαμπερούς διαδρόμου. Το τρίτο κτίσμα είναι και αυτό υπόσκαφο και φιλοξενεί τρεις ξενώνες με en-suite μπάνιο. Η πρόσβαση σε αυτό ειναι ανεξάρτητη. Η ένταξη στο φυσικό τοπίο, η μέγιστη εκμετάλλευση της θέας απο όλους τους χώρους της κατοικίας και η εξασφάλιση μικροκλίματος ήταν ο κεντρικός μας στόχος. 
Επιμέλεια, συντονισμός έργου : Xρήστος Βλάχος
3d rendering : Γιώργος Φιορεντίνος

υπόσκαφη κατοικια στην Μυκονο001 More Images

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Η κατοικία κατασκευάστηκε σε ένα οικόπεδο με έντονη κλίση με γραμμική διάταξη παράλληλη προς την θέα.H αρχιτεκτονική σύνθεση αποτελείται από τρία πρίσματα τα οποία εδράζονται σε μια βάση η οποία διαφοροποιείται χρωματικά.Το πρώτο πρίσμα είναι επενδεδυμένο με μάρμαρο και περικλείει τους κύριους χώρους της κατοικίας.Το δεύτερο πρίσμα εξέχει του πρώτου δημιουργώντας σκιά στα μεγάλα ανοίγματα του ισογείου προς την Δύση.Το τρίτο πρίσμα «αγκαλιάζει» τα προηγούμενα και φιλοξενεί την κατακόρυφη επικοινωνία μεταξύ των επιπέδων. Ταυτόχρονα σχηματίζει ένα κλειστό όριο προς το γειτονικό κτίριο για λόγους ιδιωτικότητας.Η επιλογή των υλικών της κατοικίας δημιουργεί μια οικεία αίσθηση που αντισταθμίζει την αυστηρότητα των όγκων της. Η χρωματική παλέτα των υλικών έγινε με βάση τα γήινα χρώματα σε συνδυασμό με φυσικά υλικά όπως το μάρμαρο και το ξύλο. Τα υλικά των επενδύσεων του «κελύφους» συνεχίζουν και στο εσωτερικό. Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώνονται οι όγκοι του κτιρίου οπτικά και σε συνεργασία με τα μεγάλα ανοίγματα, ενισχύεται η  ενοποίηση  του εξωτερικού χώρου με τον εσωτερικό.
Φωτογραφίες : Γιώργος Φάκαρος                                                                                                                                                                                                                                                                    

P3 More Images

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟ ΚΑΜΠΙ ΚΕΑΣ

Σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Χρήστο Βλάχο www.kea-estate.gr. Το γραφείο μας συμμετείχε στην μελέτη της συγκεκριμένης κατοικίας διακοπών με υψηλές προδιαγραφές. Κατασκευασμένη από πέτρα, συνδυάζει τις παραδοσιακές τεχνικές κατασκευής με έναν μοντέρνο αφαιρετικό σχεδιασμό. Η κατοικία είναι πλήρως ενσωματωμένη στο φυσικό περιβάλλον αφήνοντας το να διεισδύσει ακόμα και στο εσωτερικό της, αξιοποιώντας στο μέγιστο την θέα από κάθε της χώρο. Τα μεγάλα ανοίγματα των όψεων ενοποιούν τους εσωτερικούς χώρους με το φυσικό τοπίο. Το στοιχείο του νερού είναι κυρίαρχο καθώς το συναντάς σε κάθε επίπεδο. Ο περιβάλλοντας χώρος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κατοικίας και έχει σχεδιαστεί  έτσι ώστε να μπορούν οι κάτοικοι να απολαύσουν την θέα προστατευμένοι από τον κυκλαδίτικο ήλιο και τον αέρα σε χώρους καθιστικών και φαγητού.
Επιμέλεια, συντονισμός έργου : Χρήστος Βλάχος
Φωτογραφίες : Δημήτρης Πούπαλος

Kea1 More Images