ORO&ORA

Tο έργο βρίσκεται επί της οδού Αγγέλου Μεταξά, έναν από τους πλέον πολυσύχναστους εμπορικούς άξονες στο κέντρο της αγοράς της Γλυφάδας. Το κατάστημα δίνει έμφαση στην έκθεση και διάθεση κοσμημάτων και ρολογιών επώνυμων εταιριών. Στόχο της πρότασης αποτέλεσε ο σχεδιασμός ενός χώρου στάσης κατά μήκος της πορείας του εμπορικού άξονα, που αποπνέει οικειότητα στον επισκέπτη, δίνοντας έμφαση τόσο στην όψη του στο δρόμο, όσο και στην εσωτερική του οργάνωση.  
Η όψη του καταστήματος, μία βιτρίνα διάφανη σε όλο το μήκος της με λεπτομέρειες από μαύρη λαμαρίνα, φέρνει στο προσκήνιο την έκθεση των προϊόντων, διατηρώντας ως φόντο τη ζωή στο εσωτερικό του.
Αφετηρία του σχεδιασμού μας ήταν η λειτουργική οργάνωση του καταστήματος μέσα από μικρότερους χώρους - γωνιές διαφορετικού χαρακτήρα, που απαρτίζουν ένα αρμονικό σύνολο, με άξονα αναφοράς τις λειτουργικές ανάγκες ενός κοσμηματοπωλείου, καθώς και τις ανάγκες έκθεσης των διαφορετικών αντικειμένων που παρατίθενται σε αυτό. Μία μεγάλη βιτρίνα κοσμημάτων στο ένα όριο του καταστήματος και μία περιοχή  έκθεσης και δοκιμής των πιο ιδιαίτερων ρολογιών στην απέναντι πλευρά, που διαχωρίζονται από επιπλέον χαμηλούς πάγκους με βιτρίνες αποτελούν τις δύο σημαντικότερες γωνιές. Η εσωτερική οργάνωση ολοκληρώνεται από τον χώρο του ταμείου και μία αέρινη σκάλα που οδηγεί στον όροφο του καταστήματος.
Η επιλογή των υλικών που συνθέτουν το χώρο, ως οφείλει, ανταποκρίνεται στο υψηλό επίπεδο των προϊόντων, παραθέτοντας ένα ζεστό, φιλικό περιβάλλον στον επισκέπτη, σε αντίθεση με τις σκληρές γυαλιστερές επιφάνειες των αντικειμένων που εκτίθενται. Ο σχεδιασμός διατηρείται αφαιρετικός με έμφαση στην ανάδειξη κοσμημάτων και στην λεπτομέρεια των κατασκευών.
Οι ξύλινες επενδύσεις από καρυδιά δημιουργούν μια ‘αγκαλιά’ που υποδέχεται τις προθήκες έκθεσης. Ταυτόχρονα, πίσω από αυτές βρίσκονται οι αποθηκευτικοί  χώροι που καλύπτουν τις ανάγκες του καταστήματος .Οι μεταλλικές μαύρες σκοτίες προσδίδουν κλίμακα στις επενδύσεις δημιουργώντας έναν κάνναβο, σύμφωνα με τον οποίο χαράσσονται οι επιμέρους βιτρίνες . Η ζώνη των συρταριών ενοποιείται οπτικά  με εκείνη της βιτρίνας και  κατασκευάζεται από μαύρο δρύς.
Τόσο οι εσωτερικές όσο και οι εξωτερικές βιτρίνες απαρτίζονται από μαύρα, μεταλλικά πλαίσια – κορνίζες προκειμένου να στρέψουν την προσοχή στην έκθεση του καταστήματος, αναδεικνύοντας τα προϊόντα. Ο διάχυτος φωτισμός στο εσωτερικό του καταστήματος περιορίζεται, καθώς ο δέσμες φωτός στρέφονται με μεγαλύτερη ένταση, στην έκθεση των αντικειμένων. Η τσιμεντοκονία σε τοίχους και οροφή ενοποιεί το κέλυφος και σε συνδυασμό με τον φωτισμό δημιουργεί ένα διακριτικό παιχνίδι φωτός και σκιάς . Ο σχεδιασμός των επίπλων υποκύπτει στην αφαιρετική φιλοσοφία του χώρου με έμφαση στη λεπτομέρεια και υλικά κατασκευής τους τον μαύρο δρυ και το μάρμαρο στην επιφάνεια του ταμείου.
Φωτογραφίες : Δημήτρης Πούπαλος

Dpoupalos-oroeora-by-wip-architects2552b
Dpoupalos-oroeora-by-wip-architects2550
Dpoupalos-oroeora-by-wip-architects2546
Dpoupalos-oroeora-by-wip-architects2547
Dpoupalos-oroeora-by-wip-architects2549
Dpoupalos-oroeora-by-wip-architects2551