ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΟΥΝΤΑ

Σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Χρήστο Βλάχο, www.kea-estate.gr, σχεδιάστηκε η συγκεκριμένη κατοικία. Σε γραμμική χάραξη διατάσσονται οι δυο όγκοι της κατοικίας. Ο πάνω -υπέργειος- φιλοξενεί χώρους κουζίνας, καθιστικού και master bedroom που εναλλάσονται χωρικά με εσωτερικά αίθρια-κήπους παίζοντας ένα παιχνίδι φωτός, φύσης και χρώματος. Τα κουφώματα εξαφανίζονται μέσα στους τοίχους ‘καταργώντας’ τα όρια του έξω με το μέσα. Το μπλέ της πισίνας ενοποιείται με το μπλε της θάλασσας. Αλλες τέσσερις κρεβατοκάμαρες με en-suite μπάνια χωροθετούνται σε υπόσκαφο κτίσμα στην κάτω στάθμη ισογείου της κατοικίας.
3d rendering : Τάσος Μιχαντάς

I More Images

FABBRICA SHOWROOM

Ερμηνεύοντας αρχιτεκτονικά την ετυμολογία της έννοιας fabrica το γραφείο μας δημιουργεί  τον ομώνυμο εκθεσιακό χώρο επί του άξονα της Κηφισίας
Η εξωστρέφεια του χώρου επιτυγχάνεται με τη χρήση γενναίων οριζόντιων ανοιγμάτων  στην πρόσοψη ενώ παράλληλα η επιβλητική και άρτια κατασκευασμένη μεταλλική πόρτα σηματοδοτεί την είσοδο. Υπογραμμίζοντας τον βιομηχανικό χαρακτήρα του σχεδιασμού τα υποστυλώματα “ενισχύονται” με μεταλλικές γωνιές και ανεπίχριστη τσιμεντοσανίδα.Οι καθαρές γεωμετρικές φόρμες και η αδρότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται υποστηρίζουν την κεντρική ιδέα: “Την προσομοίωση  ενός workshop επίπλου που “δανείζεται” με ιδιαίτερη ευχέρεια βιομηχανικά δομικά στοιχειά, υλικά, υφές και γεωμετρίες.Ο κεντρικός πυρήνας πίσω από την υποδοχή μια ιδιότυπη ξύλινη κατασκευή, αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο της πρότασης καθώς λειτουργεί και ως καμβάς γύρω από τον οποίο αρθρώνεται σκηνογραφικά η θεματολογία της έκθεσης επίπλων.Διαμπερείς κύβοι με μεταλλικές ακμές επιτυγχάνουν έναν room in room αρχιτεκτονικό χειρισμό και φιλοξενούν τους χώρους ανάπαυσης   Η χρήση του γκρι βιομηχανικού δαπέδου σε συνδυασμό με το μαύρο χρώμα της οροφής την εμφανή όδευση καλωδίωσης  και τα φωτιστικά σώματα ολοκληρώνουν την αίσθηση της “industrial” φιλοσοφίας του χώρου. 
Φωτογραφίες : Δημήτρης Πούπαλος
 

1-fabbrica-kifisias More Images

ISMINI HARITONOS

Πρόκειται για ένα χώρο αισθητικής που βρίσκεται σε όροφο εμπορικού κέντρου στην Γλυφάδα. Η ξύλινη επένδυση στην πρόσοψη επιλέχτηκε προκειμένου να σηματοδοτηθεί η χρήση του χώρου στο ευρύτερο περιβάλλον. Για τον εσωτερικό χώρο χρησιμοποιήθηκαν γήινοι τόνοι σε δυνδιασμό με  ξύλο και ‘ξεκούραστο’ φωτισμό προκειμένου να μεταδοθεί στον επισκέπτη η αίσθηση χαλάρωσης και γαλήνης. 
Φωτογραφίες: Δημήτρης Πούπαλος  

Original_ismini_haritonos_wip-architects1 More Images

THE SEMINAR PROJECT

Στόχος του the seminar project η δημιουργία ενός “ημιδιάφανου” και εξωστρεφούς χώρου για την διεξαγωγή σεμιναρίων μαγειρικής  από τον σεφ Γιάννη Λουκάκο .Στον χώρο εισόδου διαμορφώθηκε ένας χώρος υποδοχής (bar) καθώς και ένα μικρό “μπακάλικο” για την πώληση προϊόντων. Στον υπόλοιπο χώρο του ισογείου αναπτύσσεται  ο χώρος των σεμιναρίων με τους βοηθητικούς χώρους και στο πατάρι οι γραφειακοί χώροι υποστήριξης. Η χρήση του ξύλου και του μετάλλου  στα έπιπλα και τον εξοπλισμό του χώρου, οι ανοξείδωτοι πάγκοι εργασίας, οι εμφανείς εγκαταστάσεις εξαερισμού και η χρήση βιομηχανικού δαπέδου συνθέτουν έναν λειτουργικό χώρο εργασίας και δημιουργίας .  Η όλη διαδικασία της εκπαίδευσης δε συμβαίνει σε ένα κλειστό κέλυφος αντιθέτως είναι εμφανής και πλαισιώνεται από μια  φιλοσοφία  σχεδιασμού η οποία εμπεριέχει στο λεξιλόγιο της  βιομηχανικές αναφορές.
Κατασκευή : Flexus
Φωτογραφίες : Βασίλης Σκοπελίτης

Seminars-1 More Images

VIA SKOUFA BISTRO

Βασικό μας στόχος, να δημιουργήσουμε ένα bistro-restaurant που συνδυάζει την αστική πολυτέλεια και την πρακτικότητα μαζί με τη ζεστασιά ενός δημοφιλούς all day χώρου στην καρδιά της πόλης. Στον εξωτερικό χώρο, επιλέξαμε το σκούρο καφέ των επίπλων και άλλων επιφανειών να έρχεται σε αντίθεση με το μπεζ γυαλιστερό πλακάκι σε σχήμα τούβλου. Στο εσωτερικό του μαγαζιού, χρησιμοποιήθηκαν, ως βασική παλέτα χρωμάτων, οι αποχρώσεις του μπεζ της χαρτοσακούλας σε συνδυασμό με το ανοιχτόχρωμο ξύλο. Με αυτόν τον τρόπο έδεσαν αρμονικά η urban αίσθηση με τη φυσικότητα των υλικών και ενισχύθηκε το αίσθημα της άνεσης που νιώθει κανείς μπαίνοντας στο χώρο. Το εικαστικό, στο πίσω μέρος, με θέμα το χάρτη της Αθήνας, έδωσε έμφαση στο όνομα και τη θέση του bistro στη Σκουφά. Επιπλέον, η δημιουργία ανοιχτής κουζίνας, ενίσχυσε τη γενικότερη εξωστρέφεια του χώρου, προσκαλώντας τους θαμώνες στο πιο νευραλγικό σημείο του μαγαζιού.
Φωτογραφίες : Δημήτρης Πούπαλος

Via-skoufa-1 More Images

KIKA CAFE BAR

Στόχος μας η δημιουργία ενός all day café - coctail bar που δίνει την αίσθηση της αυθεντικότητας. Οι πρώτες ύλες, όπως το φυσικό ξύλο, το ύφασμα και η ιδιαίτερη τεχνοτροπία στην υφή των τοίχων και η ματιέρα των υλικών, ενισχύουν το mix & match χαρακτήρα του μαγαζιού. Το μοτίβο από ξύλο στους τοίχους, η μετώπη και η επιβλητική μπουκαλιέρα του bar, χαρίζουν στο χώρο μία αίσθηση ζεστασιάς και οικειότητας. Οι διάφορες κορνίζες που καλύπτουν την οροφή, το εντυπωσιακό πάτωμα - ένα patchwork από παλιά πλακάκια με διαφορετικά μοτίβα-, η πόρτα και κάποια έπιπλα από σίδερο, καθώς και το κεραμικό τουβλάκι πίσω από το bar, δημιουργούν ένα παιχνίδι από συναρπαστικές αντιθέσεις που κερδίζουν αμέσως την προσοχή του επισκέπτη. Παράλληλα, δίνουν μορφή σε ένα μοντέρνο χώρο με αύρα μιάς άλλης, μαξιμαλιστικής εποχής, προσδίδοντας σε ένα μικρό μαγαζί ένα “μεγάλο” χαρακτήρα.
Φωτογραφίες : wip

K1 More Images

SOCIAL ALL DAY BAR

Ανακαίνιση και διαμόρφωση υπάρχοντος café σε νέο all day bar με ξεχωριστή ταυτότητα. Βασικός στόχος ήταν η δημιουργία ενός χώρου οικείου και ζεστού που να μην επηρεάζεται από τη φθορά του χρόνου. Γι’αυτό το λόγο, χρησιμοποιήσαμε φυσικά υλικά όπως το ξύλο, το σίδερο, το μπετόν και το τούβλο. Το μπαρ είναι τοποθετημένο κεντρικά ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει τόσο τον εσωτερικό όσο και τον εξωτερικό χώρο, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα επιτρέπει ο καιρός. Σε αυτό συμβάλλουν και οι πτυσσόμενες τζαμαρίες που ανοίγουν την μία πλευρά του μαγαζιού. Προκειμένου να δοθεί η αίσθηση του ανοικτού χώρου, αφαιρέθηκε τμήμα του υπάρχοντος παταριού δημιουργώντας διώροφο ύψος πάνω από το bar. Μια σκηνή από αγορά, ζωγραφισμένη με κιμωλία σε έναν “τυφλό“ τοίχο του παταριού, δίνει την αίσθηση του βάθους. Το τσιμεντένιο εξάγωνο πλακάκι δίνει την εικόνα της αυλής ενώ ένα παραλληλόγραμμο, σε σχήμα ψαροκόκαλου, ξύλινο δρύινο δάπεδο οριοθετεί μία από τις περιοχές καθιστικού. Εκεί, σαν συνέχεια μιας κολώνας, κατασκευάστηκε μια ξύλινη βιβλιοθήκη-διαχωριστικό προσδίδοντας μία απροσδόκητη αίσθηση “σπιτικής" οικειότητας στο χώρο.
Φωτογραφίες : Βασίλης Σκοπελίτης

So1 More Images

ΚΕΛΑΦΑΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ

Ανακατασκευή τετραώροφου κτιρίου με σκοπό τη δημιουργία ενός σύγχρονου φροντιστηρίου. Ο περιορισμός για τη διατήρηση της ήδη υπάρχουσας όψης, μας οδήγησε στην κατασκευή μιας διάτρητης μεταλλικής επιδερμίδας, η οποία καλύπτει τα υπάρχοντα μπαλκόνια προσδίδοντας μία φρέσκια εικόνα σε ένα ήδη παλαιότερο κτίσμα. Iδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο χώρο του ισογείου με σημαντικές τροποποιήσεις στους χώρους  υποδοχής και γραμματείας. Οι έντονες αντιθέσεις υλικών και χρωμάτων έδωσαν σε αυτούς τους χώρους μία ιδιαίτερα “νεανική” και φιλική αίσθηση. Παράλληλα, η είσοδος τονίστηκε από μία διάφωτη επιφάνεια που δίνει την αίσθηση του αιθρίου. Οι πόρτες στις αίθουσες διδασκαλίες σηματοδοτήθηκαν με αρίθμηση, συνδυάζοντας την πρακτικότητα με τη διασκεδαστική πλευρά της γνώσης.
Φωτογραφίες : Βασίλης Σκοπελίτης

Ke1 More Images

MITROPOULOS CLOTHES AND SHOES PERISTERI


Ανακατασκευή τριόροφου κτιρίου με σκοπό την συστέγαση δύο διαφορετικών εταιριών με αντικείμενο ρούχα και παπούτσια. Οι απαιτήσεις χώρου στο συγκεκριμένο έργο οδήγησαν στην δημιουργία ενός νέου στεγασμένου υπαίθριου χώρου με υαλοστάσια βιομηχανικού τύπου με εικόνα σε ένα φυτεμένο χώρο και άνοιγμα στην οροφή. Με τον τρόπο αυτό το φυσικό φώς εισέρχεται στο εσωτερικό του, δίνοντας βάθος στον χώρο. Το κατάστημα αποξυλώθηκε εντελώς αποκαλύπτοντας τον φέροντα οργανισμό του κτιρίου και τις περιμετρικές τοιχοποιοίες τα οποία αφέθηκαν ως είχαν με μικρές χρωματικές παρεμβάσεις. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίστηκε και η εξωτερική όψη του καταστήματος προκειμένου να εναρμονιστεί με το βιομηχανικό ύφος του εσωτερικού.Για την επίπλωση επιλέξαμε ως υλικά κατασκευής το φυσικό ξύλο σε ανοικτό χρώμα το μέταλλο, το κεραμικό και το δέρμα σε μια ουδέτερη παλέτα χρωμάτων προκειμένου να αναδειχθούν τα προιόντα.
Φωτογραφίες : Βασίλης Σκοπελίτης

Mi1 More Images