JOHN'S HOTEL

Our office in a closed competition for the renovation of the specific byilding in collaboration with Free Architects (www.freearcitects.gr). The Hotel is placed in Glyfada, a South, seaside suburb of Athens. Glyfada appears a notably cosmopolitan character, as long as intense commercial and recreation uses. More specific, our building is located on an intersection of two roads, Lazaraki and Pandoras street. Lazaraki street is the busiest of the two, with intense mobility-traffic, surrounded by a couple of restaurants. On the other side, Pandoras street is a quiet residence area. This proposal's main objective is  to create a Design 5* Hotel, that operates as a landmark for the region. In addition to the accommodation, there are relax and recreation functions such as that of the restaurant, the spa and the pool bar that need to operate independently. Therefore, our aim is to solve the matter of privacy, that should be provided when needed, while permitting openness in communal spaces. The existing building is deconstructed, while only its structural elements are maintained. The distinct projection of the horizontal zones (slabs) of the building, lightens its volume, while implements the structure as a whole. The intention to create an environment where visitors can relax, rest and enjoy their privacy led us to design a second skin, which consists of vertical shades. Those shades compose a facade that becomes more dense where needed, in order to filter unwanted views and more sparse, to allow specific viewing towards the sea. The clear lines combined with high quality materials aim to create a space qualified with elegant and timeless luxury, that at the same time exhales a fresh, aesthetic experience. The proposed building consists of three horizontal zones, following a model of base-torso-crowning. The base, refers to a double height ground floor, where the public spaces are located, the torso is formed of four floors that accommodate the Hotel rooms and the crowning refers to a garden located in the highest end of the building that includes a roof-top bar and a more private pool and provides an unobstructed view to the sea.  
3d rendering: Free Architects   

Eisodos More Images

PSOMI & ALATI RESTAURANT

The architectural practice was asked to redesign the restaurant space in order to change its identity.The idea was to create a warm and exquisite space, where one being there, can feel comfortable at once.The materials and the colours used in this project were drawn from the restaurant’s name, where Psomi (bread) symbolizes the earth and Alati (salt) symbolizes the sea.It was decided to keep the kitchen an open space, connecting it with the rest of the restaurant and emphasize it with a strong lighted element made of glass.The wooden ceiling not only offers warmth in the space but also, plays an important role as far as the room acoustics is concerned, creating a “quiet” environment.
Photos : Dimitris Poupalos

Ψ&Α-1 More Images